Verdenskort (1)

FAO forventer stigende kødproduktion og stagnerende priser i 2021

FNs Fødevareorganisation, FAO, forventer at den globale kødproduktion vil stige på trods af de mange udfordringer producenterne står over for. Global kødhandel forventes på vej mod en stagnation.

Ifølge FAO forventes verdens kødproduktion i 2021 at stige med 2,2 procent til 346 millioner tons, hvilket afspejler et forventet opsving i kødproduktionen i Kina og stigninger i Brasilien, Vietnam, USA og Europa. Delvist opvejet af sandsynlige fald i Australien, Filippinerne og Argentina.

Den forventede vækst i kødproduktionen i Kina afspejler udvidelser af produktionen på tværs af alle kødtyper, dog især svinekød, drevet af store investeringer i forbedringer i hele produktionskæden og biosikkerhed. Der forventes også hurtig genopretning efter ASF-relateret produktionsfald i Vietnam. Selvom det store svinekødunderskud indsnævres på grund af stigende produktion, vil der fortsat være større efterspørgsel i Kina, hvilket fremkalder produktionsudvidelser, herunder især i Brasilien.

Produktionsudvidelser i Europa og Nordamerika understøttes også ved langsomt at genetablere salget i forlængelse af Covid-19-vaccinationer. I modsætning hertil vil oksekødsproduktionen sandsynligvis falde i Australien og i Argentina. I dele af Afrika, Asien og Latinamerika og Caribien er oksekødsproduktionen under pres på grund af fortsatte Covid-19-markedsrestriktioner kombineret med stigende foderomkostninger, fald i bestandene eller tørke.

Verdenshandelen med kød i 2021 forventes at nå 42 millioner tons (slagtevægt), næsten uændret fra 2020, da forventede udvidelser i handel med kvæg- og fjerkrækød sandsynligvis udligner fald i handel med lamme- og svinekød. Den samlede globale kødhandel forventes at blive drevet af Kina, hvor det samlede køb overstiger 11 millioner ton, fremkaldt af det fortsatte store underskud i kødforsyningen og efterspørgsel efter mængder til genopfyldning af de strategiske lagre på trods af stigende indenlandsk produktion.

De internationale kødpriser steg fra januar til maj, hvilket afspejler en solid importefterspørgsel, især fra Østasien og Mellemøsten, midt i en begrænset ekspansion i den globale eksport på trods af en genopretning af produktionen i nøgleproducerende regioner.

Kilde: FAO

 

Basisnotering uge 18
Svin 12,30 kr./kg | Søer 10,00 kr./kg