Fyldte tarme2

Fyldte maver og tarme giver problemer

På slagteriet udfordres vi for ofte af grise, der leveres uden at have fastet tilstrækkeligt forud for levering. Kravet om faste er ikke af nyere dato, og der findes kun gode grunde til at overholde dette.

Bemærk at kravet om faste gælder såvel tør- som vådfodrede grise og restriktivt såvel som ad libitum-fodrede grise. Kravet om at grise skal faste forud for slagtning, er ikke af nyere dato. I et notat udarbejdet af det daværende Landsudvalget for Svin i 1993 står alt, hvad der er værd at vide om faste. Læs notatet på SEGES Svineproduktions hjemmeside: https://svineproduktion.dk/publikationer/kilder/notater/notater/9314

Der findes kun gode grunde til, at grise skal faste forud for slagtning:

  • Det er en dårlig forretning at sende grise til slagtning med maven fuld af foder, som ingen får noget udbytte af. Det er spildte penge på foder, som bare ender som affald, der skal bortskaffes på slagteriet.
  • Det medfører bøvl og omkostninger ved indtransporten, når grisene ikke er fastet. Gødningsmængden i bilerne er større, og rengøringsarbejdet bliver dermed mere arbejds- og tidskrævende.
  • Frekvensen af gødningsforurenede slagtekroppe på slagteriet øges markant, hvis tarmsættet er fyldt med foder. Tarmsæt og maver, der brister under slagteprocessen, giver gødningsforurening, som medfører, at de kontaminerede grise (som ofte omfatter flere end den gris, hvor tarm eller mave bristede) skal håndteres separat. Slagtekroppene skal i efterkontrol, hvor kontaminerede områder bortskæres, og slagtekrop og tarmsæt nedklassificeres. Omkostninger som følge af dette er mærkbare.
  • Det handler om fødevaresikkerhed, og derfor har myndighederne stor fokus på problemstillingen. Myndighederne har hjemmel til at kræve intensiveret kontrol, hvis frekvensen af gødningsfund på slagtekroppe er for stor.

Der er ingen vej uden om, at grise skal fastes inden levering. Vi må derfor indskærpe, at det er et krav, som skal efterleves.

Skulle manglende faste undtagelsesvis forekomme som følge af en fejl, som opdages inden grisene når til slagteriet, så kontakt slagteriet. Så har vi en mulighed for at udskyde slagtningen af grisene og dermed minimere konsekvenserne.

Basisnotering uge 23
Svin 14,00 kr./kg | Søer 10,80 kr./kg