griseunger hale

Strammere regler for halekupering fra 1. januar

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen har meldt stramninger ud vedrørende halekupering. Det indebærer blandt andet et lovkrav om skriftlig dokumentation af, hvor mange grise der halekuperes. Kravet træder i kraft fra 1. januar 2019 og bliver dermed en del af DANISH Produktstandard fra årsskiftet.

Ministerens tiltag rummer følgende:

  • Fra 1. januar 2019 skal producenten skriftligt dokumentere, hvis der er halebid i besætningen.
  • Fra 1. april 2019 skal producenten udarbejde en risikovurdering med en tilhørende handlingsplan.
  • Fra 1. juli 2019 skal producenter ved salg af halekuperede smågrise indhente dokumentation fra modtageren eller via mellemhandleren om, at de har behov for at modtage halekuperede grise.

Ønsket om at undgå halekupering kan alle blive enige om. Men i praksis lader det sig ikke uden videre gøre uden store omkostninger. Det er dokumenteret i forsøg og al erfaring bekræfter det. Halekupering blev for årtier siden introduceret for at afhjælpe et dyrevelfærdsmæssigt problem med halebid, som viste sig at blive væsentligt mindre, når lidt af halen blev klippet af. Det er gammel viden, og den bekræftes løbende ved, at der fra produktionskoncepter, hvor grisene ikke halekuperes, kan konstateres en højere frekvens af bemærkninger for halebid ved slagtning end i den almindelige produktion, hvor grisene er halekuperede.

Måske er det begyndelsen til enden på en praksis, som har løst et dyrevelfærdsmæssigt problem gennem årtier. Når en baconelskende minister fra et parti, der hævder at ville landbruget, indfører stramninger – Hvad vil der så komme fra politisk hold om 4 år, når der atter vil være et valg der står for døren.

Læs yderligere om de nye krav på Miljø- og fødevareministeriets hjemmeside.

Basisnotering uge 20
Svin 13,80 kr./kg | Søer 10,60 kr./kg