Vaccine_1

Vigtigt at test for PRRS gøres korrekt

Skal der tages PCR-prøver til viruspåvisning for PRRS, er det vigtigt, at dyrlægen ikke gør det samme dag, som man skal levere grise til slagtning.

Ved mistankeprøver er det vigtigt straks at gøre slagteriet opmærksom på forholdet, så de kan træffe deres forholdsregler til at minimere deres omkostninger.

 

Undersøgelse for PRRS-virus med PCR-test – sådan gør du det rigtigt

Følg denne trin for trin guide, udarbejdet af L&F Gris, når du skal have undersøgelse for PRRS-virus med PCR - så er du sikker på, at det er gjort korrekt.

 1. Uanset årsag, så skal udtagning af prøver til PCR-analyse ALTID anmeldes på PRRS-Observationsliste på svineproduktion.dk. Det gælder både:
 • Mistankeprøver
 • Eksportprøver
 • Overvågningsprøver

Det er besætningsejerens pligt at anmelde udtagning, men det vil ofte være dyrlægen, der faktisk gør det, fordi de har mere rutine i det. Husk at anmelde, før der udtages prøver.

 1. Sæt sundhedsstyringen@lf.dk på som kopimodtager af svaret på indsendelsessedlen. Så sørger SPF-Sund for at få de besætninger taget af observationslisten, hvor svaret er negativt.
 1. Sørg for, at datoen for udtagning er den samme på både anmeldelsen og på indsendelsessedlen til laboratoriet. Ved testikler mv. (Processing Fluid) er det den første dag, der opsamles.
 1. Ved mistanke om klinisk PRRS-mistankeprøver - skal der:
 • Anmeldes mistanke til Fødevarestyrelsen. Det er dyrlægens opgave.
 • Anmeldes 'Betinget status' til SPF-Sund på 8740 5110 eller sundhedsstyringen@lf.dk. Det er dyrlægens opgave.
 • Anmeldes udtagning på PRRS-Observationsliste på svineproduktion.dk. Det er besætningsejers ansvar, men kan f.eks. også udføres af dyrlægen.
 1. Når der er anmeldt udtagning, så bliver slagterierne straks orienteret.
 1. Når der er anmeldt udtagning, så kommer der en mail til besætningsejer til underskrift. Når denne er underskrevet, så kommer der en kvitteringsmail til både besætningsejer og dyrlæge om, at udtagningen er anmeldt til branchens PRRS observationsliste.

Se yderligere her, blandt andet en række spørgsmål / svar som er relevante for alle https://svineproduktion.dk/aktuelt/nyheder/2023/02/230223_pcr_proever_slagtning

 

Kilde: L&F Gris

 

Basisnotering uge 10
Svin 12,30 kr./kg | Søer 10,00 kr./kg